Nagy intenzitású edzések 3. A kretain

A nagy intenzitással végzett mozgások jelentős mértékben befolyásolhatják a mérkőzések eredményességét. A sok gyors futást végző játékos hatékonyabban tudja végrehajtani az edző által elképzelt taktikát és kisebb hibaszázalékkal végzi a technikai feladatokat.
"Ezt a cikket egy kedves ismerősöm unszolására írtam, a munkáához néha kellenek az ilyen motiváló személyek is "

A futball fejlődésének egyik iránya a gyors ismétlések számának növekedése. A maximális vagy ahhoz közeli sebességű mozgások egyik fő energia szolgáltatója a kreatin. Az elmúlt 10-15 évben a sprintek száma megsokszorozódott. Egy profi csapat játékosai 1300-1500 méter gyors futást végeznek, ebből 200-300 méternyi a maximálishoz közeli mozgás. Ezek a sprintek néhány másodpercig tartanak csupán. Így az elsődleges energia szolgáltató ezeknél a mozgásoknál az ATP és a kreatin (anaerob alaktacid energianyerés). Johnson (1995) az ATP és kreatin részesedését a futball teljesítményből 50-60%-ban határozta meg. A fennmaradó 20-20% aerob és anaerob laktát ("savasodás") módon valósul meg.
Korábban Nádori és Apor is utalt rá, hogy a futball teljesítmény fő iránya az anaerob alaktacid munkavégző képesség edzése. A labdarúgás elmúlt években történő evolúciója ezt a folyamatot erősíti. A tudatosan leszűkített "aktív játékterület" lerövidíti a játékosok mozgását, viszont a fejlődő játék - ezeket a 3-8 méteres mozgásokat - gyakoribbá is teszi. 30-40 másodpercenként kell egy profi játékosnak egy gyors elindulást, megállást, vagy ritmusváltást elvégeznie.
A kollégáimmal a nyáron kezdett közös munka egyik fontos szempontja, ennek a képességnek a fejlesztése volt. Ezért szerettük volna pontosan feltérképezni a csapat teljesítő képességét. Bár sok fitnesz tesztet végeztünk, - úgy vélem - hogy a legpontosabb teszt mégis maga a mérkőzés. Ehhez a  Polar Team Pro - pulzus és GPS alapú - rendszerét használjuk, használtuk. A mérések alapján próbáltuk a hiányosságokat kiküszöbölni és ennek alapján hosszabb távon gondolkodni.

Úgy terveztük, hogy az első nagyobb teljesítmény ugrás októberre jelentkezhet és az általunk is megfelelőnek gondolt fizikai kondíciót pedig február végére érheti el a csapat. Az, hogy jó irányba haladunk egyrészt a Polar mérések igazolják, másrészt az ellenfél edzőinek dicsérete. Egy neves kollégánk "eszméletlenül energikusnak" nevezte a csapatunkat. Úgy vélem a legtöbbet érő dicséret mindig az, ami az ellenféltől érkezik.
Az alkalmazott edzésmódszerekről már sokszor írtam, most a "kiegészítőkről" szeretnék néhány szót ejteni. Korábban írtam a kreatin szerepének fontosságáról. A kreatin kisebb mennyiségben rendszeresen termelődik a szervezetben, azonban a hatékony futball teljesítményhez ez kevés. Ezért kezdtük el használni a  Biotech Creator készítményét. Részben az edzés módszerek, részben ennek hatására jelentősen sikerült fokozni a játékosok sprintkapacitását a mérkőzésen. Magától a Biotechtől és elsősorban Németh Sándortól kaptunk szakmai segítséget a kreatin hatékony használatához. Alapvetően nem javasolta a monochidrát használatát, mert ez olyan sportágakban, ahol lényeges a gyors izomösszehúzódás sérülésekhez vezethet. Az általa javasolt Creatort, ami nem "vizesít fel", nem "szárítja ki az jzületet", viszont biztosítja azt az energia többletet, amely a nagyobb sprintteljesítményhez szükséges. Ezt a játékosaink 3 napos feltöltési ciklusban használják. A 75 kg alatti sportolók naponta 1+2, a 75 kg feletti játékosok napi 2+2 szemet szednek.
A szedése során szerzett tapasztalat pozitív. A játékosok gyorsabban képesek regenerálódni, mind a mérkőzésen belül, mind pedig a mérkőzések, edzések között.
A kreatin szint viszonylag hamar visszaáll a kiindulási értékre. Aktív pihenő esetén 20-30 másodperc alatt eléri a kiindulási szint 80%-t. Itt direkt hangsúlyoztam a kiindulási szintet. Ugyanis nem  mindegy, hogy ez mekkora. Jól feltöltött raktár többszöröse lehet az alapszintnek.    
Ha magas a labdarúgó anaerob alkatacid kapacitása, akkor a "savasodás" is később következik be. Tehát nemcsak a sprintek minősége, de mennyisége is növelhető a Creatorral. Igazából úgy vélem, hogy a direktebb teljesjtménynövekedés a a sprintek számának megnövekedésében mutatkozhat meg. Ahhoz, hogy a maximális felgyorsulás és sebesség képességét fejlesszük hosszabb időszakra van szükség.
Azt hozzá kell tennem, hogy minden játékosunk nem használja a Biotech Creator készítményt. Ennek szedéséről szabadon dönthetnek. Utalnék itt a játékos és az edző partnerségére, amelyről már korábban írtam. Ezen kívül ki kell emelni elsősorban Creator mellet fogyasztott aminósav és vitamin készítmények fontosságát. Direkt sprintkapacitás fejlesztő hatással azonban elsősorban a Creator bír.
Tudom, hogy sokan nem hisznek a táplálékkiegészítők szerepében, azonban úgy vélem, hogy a sportágon belül is keresni kell azt a legális, az egészségre nem káros kiegészítést, amely biztosjtja az egyenletes teljesjtmény fokozódást és a folyamatost fejlődést.
   

Megjegyzések