A játékosok és az edzők partnersége.


Korábban mindig oxigén felvevő képességről, laktát szintről és hasonló "vegytiszta" dolgokról írtam. Csupa olyan dologról, amely számokkal jól kifejezhető. Most, hogy végigdolgoztam egy felkészülést egy kiváló társasággal ennyi év után megint tanultam valamit....
Mérünk maximális pulzust, vizsgáltunk anaerob küszöböt, edzéseken, mérkőzéseken rögzítettük a sprinteket és minden olyat, ami számszerűsíthető......
Azt hittem sokat tudok a labdarúgás élettanáról, a terhelés dinamikájáról, azonban nagyon sokat tanultam a kollégák és  a játékosok közötti partnerségről....Lehet ezt pedagógiának, sportpszichológiának nevezni, Én közös célnak nevezném. Ez a közös cél erősebb, mint a napi monoton munka során jelentkező negatív emóciók. Ha ezt megtalálod a sportolóiddal -,megtalálod a legfontosabb teljesítményfokozót, megtalálod azt a "cementet", ami összetartja a csapatot.   
Sokszor felmerül a kérdés, hogyan fokozhatja az edző a labdarúgói maximális teljesítő képességét?
A válasz egyszerű. A munka, hasonlóan a mérkőzéshez egy csapatmunka eredménye. Az edzők közötti összhang, a közös filozófia megköveteli a közös hangvételű munkát. Ehhez az szükséges, hogy a mindenki elismerje a másik munkáját és megbízzon annak tudásában. Közösen tiszteljék egymást és a közös cél érdekében tett erőfeszítésüket.
Ez vonatkozik a játékosok és az edzők közötti munkakapcsolatra is. Ha a játékost partnerként kezeli az edzője és a játékos tudatosan be van vonva a közös munkába, akkor hatékonyabban vesz abban részt. Meg kell értse azokat a részfeladatokat, amelyek rá vonatkoznak. Ne robotként végezze a kondicionáló feladatokat, hanem lássa tisztán, hogy mit és miért tesz?
Célt kell kitűzni elé:
„Az a célunk, hogy a 10 méteres futásod eredményeden 0,1 – et javítsunk. Ha sikerül elérned ezt a szinted, akkor tudsz hatékonyabban teljesíteni a profi liga szintjén”
"Ehhez ilyen edzésmódszereket alkalmazunk”
Kérd a játékos visszajelzését!
Ha ez objektív alapokon nyugszik, fogadd el! Változtass rajta!......ez növeli az közös munkába vetett hitet és pozitívan hat a teljesítményre. Az edzői egó hasznos, de hasznosabb lehet egy jól megfogalmazott "Igazad van!". 
Ezután a labdarúgó hatékonyabban fog dolgozni edzésen és hatékonyabban végzi el a személyre szabott feladatokat is.
Nem lehet elég csak a papírra leírt programot betartatni, azt folyamatosan kontrollálni kell.

Minél többet foglalkozom a futballal, annál egyszerűbbé válik. Használunk Polar GPS rendszert, projektort, fotocellát. Videózunk, elemzünk...,.de a legfontosabbat kell ezekkel az eszközökkel elérni. Ez pedig szerintem egy egységes közös szemlélet, amely a sikerekben és kudarcokban ugyanúgy edződik, mint a különböző intenzitású zónákba tervezett edzésekkel.....vagy talán még jobban is. 

Megjegyzések